СПРАВЯНЕ СЪС СТРАХОВЕТЕ 1

Всеки от нас има своите страхове и къде скрити или не толкова,те се опитват да управляват ежедневието ни.Всъщност,ако се замислим ще видим,че ни е страх за имиджа и пред самите нас и света.А ако още се задълбочим, под този връх на айсберга стои страха,че няма да сме или не сме достатъчно обичани.
Когато сме в състояние на страх,ние обикновено се опитваме да се справим по три начина:
1.Борим се със страха и по този начин се фокусираме върху него,като му придаваме по-голямо значение…и той се чувства в този момент велик..и…расте ли расте.
2.Отричаме го-пак му отдаваме голямо значение и внимание.Колкото по-често го отричаме,толкова,по-често мислим за него и…той расте…
3.Избягваме го,т.е. избягваме всички ситуации,в които той може да се прояви.Уж го признаваме като съществуващ,но го избягваме.За известно време е ОК,но после…Колкото повече мислим за ситуациите,които трябва да избягваме,отново му отдаваме голямо значение и….той расте.
Какво всъщност можем да направим,за да се чувстваме по-спокойни?
Първо е добре да му дадем име,т.е. да формулираме точно страх от какво,а не страх ме е въобще.Изберете да се справите с този страх,който наистина влияе на нормалното ви ежедневие.Защото няма човек,който да не се страхува въобще! Сложно става,когато това ни пречи на здравето,работата,социалните контакт и т.н.
Второ: Опитай да промениш възприятието си за ситуацията,в която се страхуваш.Как става това? Сети се за твоят страх,за ситуацията,какво си мислиш в момент на страх,усети го,изживей го.А сега влез в същата ситуация и му кажи “Да,чувам те! Благодаря ти!’. Друг начин-Представи си,че си вдишал хелий,гласа ти става смешен,нали? Сега нека с този глас ти говори твоят страх….Как е ,смешно,нали?А сега обърни внимание на тялото си,как се променя,как се чувстваш ти?
Трето-промяна на състоянието.Има три варианта и първият най-лесен е чрез езика на тялото.Когато усетиш страх неусетно раменете ти се свиват,нали?.Сега,когато се страхуваш,повдигни рамене,опъни гърдите и застани в поза,в която си бил,когато си бил много уверен.
Другият начин е да смениш фокуса.Т.е. мисли си за нещо,което те прави по-уверен.Нещо,в което се чувстваш ОК.
Следващият начин е да променим езика,който използваме.Какво означава това? Ако заявиш “Искам да съм силен!”,какво в същност си казваш? ….Признаваш,че не си! Не си казвай “Страх ме е!”,а бъди по-нежен и милостив към себе си.Кажи си “Развълнуван съм!”.Звучи различно,нали?
Четвърто-Промени своя фокус на работа със страха. Т.е. прави нещата от желание,с любов,а не от страх.Намери нещо,което толкова да те мотивира,че да увеличи желанието ти стократно,защото знаеш,че ще се чувстваш много по-добре.
Следва продължение….