10 грешки на бъдещите победители преди „старта”. Как да ги избегнем?

Ще дам някои на пръв поглед простички правила,които ако всеки начинаещ спортист се опита да спази,ще може пълноценно да се наслади на участията си в състезанията.
1.Не си поставяйте крайна цел-да се заеме точно това място! Така се програмирате по модела „печеля-губя”.Всяко стартиране е възможност да се покаже най-добрият резултат,на който сте способни в момента.Възможно е заемането на точно това определено от вас място да не е толкова важно в осъществяване на цялостния план от задачи.По-необходимо е да се отработят различни навици и да се създават нови възможности за по-нататъшни и важни турнири.
2. Не разчитайте на шанса!Изработете увереност в себе си.Дори,ако днес сте имали късмет,не означава,че сте научили нещо.На големия старт не е достатъчен само късмета.
3. Не се „потапяйте” в предстартовата атмосфера!Тя може да бъде както позитивна,така и негативна, и влиянието и върху вас може да се окаже пагубно.По-добре си кажете,че главното днес е вашата игра,вашия старт,вашето действие.
4.Оставете личните си проблеми пред вратата на залата или пистата! Ако неможете да разделите личния живот от спорта-няма да се радвате на големи резултати.Състезанието е вашият празник.Вие твърде дълго сте се подготвяли за него и не бива неразбориите с близки и приятели да го помрачат.
5.Не се преуморявайте преди състезание!Подготовката на спортиста е както физическа,така и психическа.Малко вероятно е за последните няколко дена до старта да наваксате пропуснатото за месеци.По-добре отделете време за отделни елементи от тренировката,които ще ви създадат увереност.
6.Не се притеснявайте прекалено много за резултатите и постиженията от предстоящия старт.Така ще станете по-нервни и няма да бъдете в състояние да действате спокойно и концентрирано.Не мислете за формата,а за съдържанието.
7.Не излизайте на старта без план за действие! При подготовката преди старта не забравяйте да си повтаряте вашата схема за действие,спокойно и последователно.И не забравяйте да издишате преди началото!
8.Не се сравнявайте с другите-това е деструктивно!Побеждава този,който е по-добре подготвен,който покаже по-добри резултати днес! Представете си,че сте слънчоглед и винаги гледате към слънцето.Не ви интересува какви други цветя растат по полето.Цялата енергия идва при вас,независимо от силата или слабостта на противниците!
9.Не се притеснявайте какво мислят или ще си помослят за вас другите до,по време или след старта! Вие сте дошли да покажете това,на което сте способни и което сте научили.Помислете за всички онези хора,които не са способни на това,защото се боят дори да пробват.
10. Не мислете за това-„да не сгреша, да не загубя”. Дори не започвайте разговор със себе си с начало”НЕ”!(въпреки,че до сега изброих точно 10 Не-та). Това е голяма грешка. Вярвайте в себе си,фокусирайте се върху възможностите си и се насладете на състезанието!