Трите Его-състояния и как те управляват нашето ежедневие

По време на моята работа доста често ми се налага да коментираме трите състояния, през които преминава нашата психика в 24 часовия цикъл на живот. Терминът “его-състояние” се използва, за да обозначи определени “състояния на ума и свързаните с тях модели на поведение”. Всеки индивид обединява в личностната си структура и трите его-състояния, които проявяват себе си чрез различен набор от поведенчески модели. Много често те са несъгласувани помежду си.Тези его-състояния са Родител, Възрастен и Дете.

 Его-състояние на Родител. Его-състоянието на родител е свързано с онова, което сме възприели от родителите си, и което обикновено се проявява под формата на “трябва”, “не трябва”,”как да го направя..”  Поведението, което се проявява при това его-състояние, в  се нарича “Родителско поведение”, показвайки, че индивидът е в състояние на ума, което са имали някои от родителите му в миналото, като реагира по същия начин като тях, например, чрез същите жестове, мимики и т. н.  Родителското влияние не е абстракция, а е следствие на директни, действителни интеракции с родителите. В ТА се разглеждат два типа Родител според влиянието, което упражнява върху децата-критичен и подкрепящ. Критичен е родителят, опитващ се да моделира детето, като използва често забрани. Подкрепящ е родителят, чието поведение включва освен забрани, но и разрешение, окуражаване и обгрижване. “Родителят” действа ка

то истински родител на деца. Той функционира, като извършва много неща автоматично. Много често в стресова ситуация, прибягваме до записа на “Родителя”. В този запис се съхранява и информация от друг, приет за нас авторитет в живота ни.
Его-състояние на Възрастния. Его-състоянието на Възрастния съответства до голяма степен на его-то в психодинамичната теория. То е ориентирано към преработка на данни, получаването на информация от света и оценка на вероятностите. В ТА се счита, че това его-състояние е необходимо за оцеляването в света. То е посредник между его-състоянието на Родителя и его-състоянието на Детето. “Възрастният” не е емоционален, а е насочен към вземане на решения и разрешаване на проблеми. Това състояние на нашата психика се заражда на около 8-9 месечна възраст при детето, когато то подлага на преоценка показаното/казано/ от Родителя. Може би ви се е случвало да видите едно малко дете, което с пръстче бърка в саксията с цветя. Мама забранява, но то я гледа и отново с ръчичка бърка в пръстта. Това не е инат, проявен от детето. В този момент то изгражда своя Възрастен.
 Его-състояние на Детето. Във всеки възрастен има дете. “Остатъците” от детството в по-късния живот се проявяват като его-състояние на Детето. “Детето” се намира под влиянието на забрана и потискане на Родителя. Поведението на “Детето” не е незряло и инфантилно, подобно на детското. “Детето” може да съществува в следните разновидности, а именно като: “Естествено дете”, което е свободно и спонтанно в поведението си; “Адаптирано дете”, което е променено под влиянието на обкръжението и родителите; “Бунтовно дете”, което се съпротивлява на родителския контрол; “Малък професор”, който е интуитивен и креативен в поведението си. Детето е емоция/положителна и отрицателна/, Детето е любознателност, жизнерадост, искам нещата тук, сега и веднага.
Нашият живот е белязан от непрестанното преминаване от едно в друго психично състояние. Няма добро или лошо Его-състояние. Ние се нуждаем от всяко едно, за да имаме пълноценна и добре адаптирана личност.

Форум за родители и семейства

https://www.facebook.com/events/1046662612090366/

Продължаваме със следващото издание на нашият Родителски практикум Уроци по семейно щастие.
Порди проявеният интерес към събитието, предлагаме още две начални дати 21.07. 2016г четвъртък от 18,00 до 19,30 в Младежки дом Варна зала 17. Следващата дата е 28.07. 2016г четвъртък от 18,00 до 19,30 в Младежки дом зала 17. Такса участие 15лв и 25лв. за двойка.
Възпитанието на детето е свързано със самовъзпитанието на родителите и израстването им като личности.Децата са наше огледало, отразяват безпогрешно поведението ни в семейството.
А ние, големите, знаем ли как да запазим любовта помежду си, за да можем да предоставим на тях, най-важната част от живота ни, спокойствие, увереност и сила за утрешния ден?
Умеем ли да говорим помежду си и да се подкрепяме?
В нашият формат ще споделяме за детско развитие, отношение родител-дете,семейни ценности. Ще разберем как и защо е нужно да отделяме време и за себе си, като двойка, независимо, че децата заемат голяма част от нашето време.Ще имаме достатъчно практически казуси. Подгответе се за усилена работа, почистване на собствената градинка и утъпкване на нови пътечки. 🙂
Водещи на събитието са психолози с дългогодишен опит:
Румяна Боева-детски психолог
Добринка Горанова-семеен терапевт.
В последващите сбирки ще вземат участие специалисти от различни области-детски лекар, акушерка, педагог, логопед.
Следете събитието, за да бъдете своевременно уведомени за теми и зададени въпроси, по които ще работим.
Моля, заявете присъствието си на телефони:

Доби Горанова: 0883501900

Руми Боева: 0897966372

Очакваме Ви с “детско любопитство” и мъдростта на възрастните! 🙂
Руми и Доби

20_11_14_07

 

Аз отразявам него – той отразява мен

revita17Това е състоянието, в което се намираме във всеки един момент от съжителство в двойката. И това не е случайно. Съвсем погрешно е да се смята , че в една връзка, изборът се прави от мъжа. Колкото и да им се иска на мъжете да е така, дълбоко в себе си те осъзнават, че всъщност изборите се правят от жените. И в зависимост от етапа на зрелост, в който се намира, жената „играе“ роля на слаба и зависима, или силна, амбициозна. Няма нищо лошо и в двете роли, но фиксирането само в едната посока води до съответния избор на мъж. Всички сме виждали едната крайност, в която жени, играейки роля на малки момиченца, с инфантилно поведение, печелят вниманието на голяма част от мъжете. Обикновено това е поведение, провокирано от задоволяване на материалните нужди на жената. И успяват…Но на каква цена? В тази си роля обикновено те са „придатък“ на мъжа, „кукла“ за показ, но не и партньор. В другия полюс се намират жените с по-динамичен дух, осъществени, малко позабравили женската си същност, в желанието си да „играят“ в мъжкия с вят по мъжките правила. Но каквото и да правят тези жени, не могат да избягат от природната си същност. В един момент, по правило най-неподходящия, тази същност надделява. И като продукт имаме жената-мъж, играеща по чужди правила и търсеща мъжа, който да провокира същността и. И както казах, няма нищо лошо да се „играят“ и двете роли, но без да се фиксираме в тях. Самата фиксация води до загуба на женската идентичност. Защото само автентичната жена би отразила автентичната мъжественост и обратно. За да бъде силен мъжа, жената до него също трябва да излъчва сила. И жената трябва да е силна не въпреки, а заради мъжа. И когато говоря за женска сила, какво имам в предвид? Интуицията, емоциите и чувствата са силата на жената. И колкото по-добре е свързана с тях, толкова по-силна ще бъде. А един силен мъж от далеч би различил такава жена. И ако тази жена се е свързала със своята автентичност, тя няма нужда да играе роли, нужно е просто да бъде себе си-емоционална, чувствена, интуитивна. И тогава той, мъжът, ще улови това, ще го пречупи през своята рационалност, ще го използва за себе си и ще го връща на жената. В този смисъл той отразява нея и тя него. За това е нужна достатъчна зрелост в партньорите и познаване на собствените си изконни нужди.
Такава жена е винаги търсена и желана от мъжа и нейният избор развива неговият потенциал.
Според стара мъдрост „Красотата е в очите на съзерцателя, а не в обекта на съзерцанието.“
Ако това е предизвикало Вашият интерес, споделете. А ако все още търсите пълноценни отношения в двойката и не можете да ги откриете сами, ще се радвам да бъда полезна!
Добринка Горанова-психотерапевт тел.0883501900

Тайната на сполучливата връзка

1270756_634_354Ще разберем какви са неговите и нейните нужди. Кои са деструктивните навици, които унищожават връзката, как да станем по-приемащи личности, как да говорим и се слушаме, как да се справяме с конфликтите, какви са неговите и нейните виждания за страхотен секс, как да предпазим връзката си от износване…и много практически насоки от мен
Добринка Горанова
Групата е подходяща за всички, които искат да запазят връзката си, за тези, които са разбрали, че имат проблем в общуването помежду си, за тези, които са в процес на търсене или създаване на връзка.
След прилкючване на срещата ни, ще разполагате с основен набор от знания и практически умения за едно пълноценно и взаимно-любящо общуване. Ще успеете да разберете основните различия между мъжа и жената, които не можем да променим, но с разбиране и знание за тях, можем да приемем.
Всичко, което искам да ви поднеса е една компилация от професионален и житейски опит. Нищо човешко не е чуждо и за мен, и ще споделя с вас знания и практически умения!
Очаквам ви!
Всяка последна събота от месеца от 10,00 до 13,00ч.

Начало: 25.06.2016г.  от 10,00ч
Предварително записване на тел. 0883501900
Цена: 20лв или 30лв. за двойка.
Отбелязване на снимкатаДобавяне на местоположениеРедактир

Семинар психологическа подготовка за изпити

dJShopULCDJYLcPKVNUe

 

 

 

 

 

 

 

Наближават изпити,матури и всеки иска да покаже най-добри резултати от положения си труд .Не винаги това се получава,а шансът е само един.Напрежението,стреса,отговорността,очакванията и ограниченото време оказват негативно влияние по време на изпит. В ЦПСИ Варна е изработена уникална и единствена за България програма,по която могат да се подготвят индивидуално или групово,всички,които срещат трудности да покажат максимума от своята подготовка.
Целта на семинара е учениците да се обучат сами да познават своето емоционално състояние и да разполагат с набор от ПРАКТИЧЕСКИ УМЕНИЯ за контрол на напрежението,стреса,повишаване на концентрацията и мотивацията за работа.
След приключване на обучението ще постигнете високо ниво на самоорганизация,висока и устойчива работоспособност,емоционална саморегулация,стресоустойчивост и концентрация.
Благодарение на този тренинг подготовката ще бъде по-ефективна,ще можете да покажете максимален резултат ,ще сте достатъчно мотивирани и организирани..
Обучението ще е с изключителна практическа насоченост,имайки предвит ангажираността на учениците!
За записвания тел. 0883501900

СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРАХОВЕ 2

12524193_1115507238473952_3350184819927064532_n
Продължениве от предходната ми статия за страховете и справянето ни с тях….
Първата стратегия,която ви предлагам е ДЕЙСТВИЕТО.Ако действаш страха намалява.Да си решителен,да не се отказваш,отново и отново,въпреки провала.Но ако всичко това е самоцел,без точно да знаеш защо го правиш,си обречен на провал.Нужно е да имаш двигател,цел,зради която си струва труда.Втората стратегия са НАВИЦИТЕ. Нужно е да си създадеш ритуали,които да ти гарантират,че всяка сутрин ще се чувстваш прекрасно.Помисли,какво е това,което ще те накара да си във форма.За начало избери едно действие,но го прави всяка сутрин(бягане,фитнес,медитация,душ….).Ако точно в този момент си решил-запиши го,сега…да,точно сега!
Трето, помисли КАКВО ПРАВИТШ,когато те е страх? Помисли и го промени.Затвори очи и помисли за страха,колко възможности си пропуснал,заради него,усети цената,която плащаш,какво пропускаш в бъдеще,усети болката от загубата на всичко,което губиш.След година,две…цял живот от какво ще бъдеш лишен,заради страха.Колко болка ще изпиташ,колко висока ще бъде цената на съжителството със страха.Страхът ще е там винаги…усети цената.Ако той контролира теб и живота ти,къде ще те отведе това?А сега се научи да действаш,въпреки болката,провала и временната загуба.Никога не можеш да предвидиш всичко и да се предпазиш! Просто действай!Ако ти не вземеш решение,въпреки страха-живота ще го направи вместо теб,но това ли ще е което искаш?Тогава ще трябва да се съобразиш с поставените отвън условия.Тогава вече нищо няма да зависи от теб!Приеми,че страха ти показва къде още имаш да се развиваш и да работиш. А сега си представи момента без страх,липсва от живота ти…как се чувстваш,как го преживяваш?….Сега отново усети болката,живеейки със страх,увеличи я,преживей отново! Как се чувстваш? Искаш ли да продължаваш да живееш в страх???…
А сега напиши какво е ПЪРВОТО НЕЩО,КОЕТО ЩЕ НАПРАВИШ,КАКВО И КОГА! Реши го сега и го направи! Важното е винаги първото действие! Първата крачка е решителна за преодоляване на което и да е препятствие! Така че,действай! Всичко е в твои ръце! Успех!
Ако си взел решение за сбе си,можеш да ми пишеш на лични…Похвали ми се!

СПРАВЯНЕ СЪС СТРАХОВЕТЕ 1

12524193_1115507238473952_3350184819927064532_n
Всеки от нас има своите страхове и къде скрити или не толкова,те се опитват да управляват ежедневието ни.Всъщност,ако се замислим ще видим,че ни е страх за имиджа и пред самите нас и света.А ако още се задълбочим, под този връх на айсберга стои страха,че няма да сме или не сме достатъчно обичани.
Когато сме в състояние на страх,ние обикновено се опитваме да се справим по три начина:
1.Борим се със страха и по този начин се фокусираме върху него,като му придаваме по-голямо значение…и той се чувства в този момент велик..и…расте ли расте.
2.Отричаме го-пак му отдаваме голямо значение и внимание.Колкото по-често го отричаме,толкова,по-често мислим за него и…той расте…
3.Избягваме го,т.е. избягваме всички ситуации,в които той може да се прояви.Уж го признаваме като съществуващ,но го избягваме.За известно време е ОК,но после…Колкото повече мислим за ситуациите,които трябва да избягваме,отново му отдаваме голямо значение и….той расте.
Какво всъщност можем да направим,за да се чувстваме по-спокойни?
Първо е добре да му дадем име,т.е. да формулираме точно страх от какво,а не страх ме е въобще.Изберете да се справите с този страх,който наистина влияе на нормалното ви ежедневие.Защото няма човек,който да не се страхува въобще! Сложно става,когато това ни пречи на здравето,работата,социалните контакт и т.н.
Второ: Опитай да промениш възприятието си за ситуацията,в която се страхуваш.Как става това? Сети се за твоят страх,за ситуацията,какво си мислиш в момент на страх,усети го,изживей го.А сега влез в същата ситуация и му кажи “Да,чувам те! Благодаря ти!’. Друг начин-Представи си,че си вдишал хелий,гласа ти става смешен,нали? Сега нека с този глас ти говори твоят страх….Как е ,смешно,нали?А сега обърни внимание на тялото си,как се променя,как се чувстваш ти?
Трето-промяна на състоянието.Има три варианта и първият най-лесен е чрез езика на тялото.Когато усетиш страх неусетно раменете ти се свиват,нали?.Сега,когато се страхуваш,повдигни рамене,опъни гърдите и застани в поза,в която си бил,когато си бил много уверен.
Другият начин е да смениш фокуса.Т.е. мисли си за нещо,което те прави по-уверен.Нещо,в което се чувстваш ОК.
Следващият начин е да променим езика,който използваме.Какво означава това? Ако заявиш “Искам да съм силен!”,какво в същност си казваш? ….Признаваш,че не си! Не си казвай “Страх ме е!”,а бъди по-нежен и милостив към себе си.Кажи си “Развълнуван съм!”.Звучи различно,нали?
Четвърто-Промени своя фокус на работа със страха. Т.е. прави нещата от желание,с любов,а не от страх.Намери нещо,което толкова да те мотивира,че да увеличи желанието ти стократно,защото знаеш,че ще се чувстваш много по-добре.
Следва продължение….

Как поддържаме положителна самооценка за себе си?

Поддържането на положителна самооценка води до чувство на щастие,продуктивност,творчески подем. В своето психо-социално развитие,човек е отработил няколко начина за постигане на това. Ще разгледам някои от тях,като ще се опитам да обясня,защо поведението на някои спортисти в определени ситуации е именно такова.Единият от моделите е сравняването на личността с хора,които са се представили по-зле,и същевременно свързване с тези,които са изпълнили задачата по-добре. Понякога силното напрежение от загуба може да бъде свалено,ако човек се сравнява с още по-неуспели от него хора. Например:”Иван се справи по-зле от мен!”,и в следващия момент „Отборът победи,ние победихме!”.От една страна сравняване с по-неуспял и от друга свързване с победителите.Ако,обаче значението на онова,което въши човек е много голямо,т.е. пряко свързано със самочуствието на личността,то той внимава с кого се сравнява.Когато решим да се занимаваме с някакъв спорт,ние избираме обикновено като кого ще станем,на кого ще подражаваме.Сравняваме се по възходяща линия,държим се като него,обличаме се като него,играем като него.Това ни носи положителна оценка и самочуствие на терена.Един вид се възползваме от славата на успелия и се опитваме да сме близо до него.
Друга стратегия е т.н. „съзнателно самоограничаване”.Известен е случая с шахматиста Дешапел,който след дълги години на върха на славата,чувствайки,че започва да губи,прилага следната стратегия на игра.Дешапел приема да играе,само,ако партньорът му играе пръв,или ако той самият играе с една пешка по-малко. По такъв начин може да препише загубата на неравния старт или победата,въпреки него.Терапията на спортисти разработва методики за подпомагане на склонните да следват такива стратегии.Най-често се препоръчва на хората да приписват предишните си успехи на вътрешни фактори-лични качества,упорита работа идр.
Когато човек е по принцип с високо самочуствие(неговата Аз-схема съдържа основно положителни черти),миналите неуспехи се забравят по-лесно и се избягва припомнянето на отрицателни резултати.Както е вярно,че повечето хора са мотивирани да забравят миналия си неуспех,така е вярно,че много хора са склонни да преувеличат ролята на отрицателните ситуации в миналото си.Така сработва Его-защитната стратегия,която ни убеждава,че тук и сега сме постигнали действително много,въпреки всичко,през което сме минали. Така също запазваме и повишаваме положителната самооценка. Интересна е схемата за търсене на оправдания. Най-често те се свеждат до:”Не бях аз”,”Не беше чак толкова зле”,”Да,но…:. Оправданията винаги помагат да се свали напрежението и поддържа самочуствието.Проблем е ,ако станат стил на поведение.
Всички изброени механизми имат за цел да защитят Аза и да подпомогнат неговата адаптация. В зависимост от това,дали личността е с депресивна или недепресивна склонност,работата на спортния психолог е различна.Недепресивните хора,които се поддават на илюзията за контрол над ситуацията се справят успешно с възникване на чувството за безпомощност.Докато депресивните,вероятно,защото се чувстват слаби да контролират собствения си живот,имат стимул да търсят винаги сравнения и са чувствителни към тях.Обикновено получават отрицателна обратна връзка за себе си,с което намаляват самочуствието си. С тези спортисти,психологът работи за приписване на неуспехите на външни,нестъбилни фактори,вместо на вътрешни стъбилни. Например от „Аз,очевидно съм некадърен,неспособен…”, към „Това е трудна задача,с която ще се справя”. Точната преценка на психолога с какъв тип човек работи е от голямо значение за душевното здраве и адаптацията на спортиста.

10 грешки на бъдещите победители преди „старта”. Как да ги избегнем?

Ще дам някои на пръв поглед простички правила,които ако всеки начинаещ спортист се опита да спази,ще може пълноценно да се наслади на участията си в състезанията.
1.Не си поставяйте крайна цел-да се заеме точно това място! Така се програмирате по модела „печеля-губя”.Всяко стартиране е възможност да се покаже най-добрият резултат,на който сте способни в момента.Възможно е заемането на точно това определено от вас място да не е толкова важно в осъществяване на цялостния план от задачи.По-необходимо е да се отработят различни навици и да се създават нови възможности за по-нататъшни и важни турнири.
2. Не разчитайте на шанса!Изработете увереност в себе си.Дори,ако днес сте имали късмет,не означава,че сте научили нещо.На големия старт не е достатъчен само късмета.
3. Не се „потапяйте” в предстартовата атмосфера!Тя може да бъде както позитивна,така и негативна, и влиянието и върху вас може да се окаже пагубно.По-добре си кажете,че главното днес е вашата игра,вашия старт,вашето действие.
4.Оставете личните си проблеми пред вратата на залата или пистата! Ако неможете да разделите личния живот от спорта-няма да се радвате на големи резултати.Състезанието е вашият празник.Вие твърде дълго сте се подготвяли за него и не бива неразбориите с близки и приятели да го помрачат.
5.Не се преуморявайте преди състезание!Подготовката на спортиста е както физическа,така и психическа.Малко вероятно е за последните няколко дена до старта да наваксате пропуснатото за месеци.По-добре отделете време за отделни елементи от тренировката,които ще ви създадат увереност.
6.Не се притеснявайте прекалено много за резултатите и постиженията от предстоящия старт.Така ще станете по-нервни и няма да бъдете в състояние да действате спокойно и концентрирано.Не мислете за формата,а за съдържанието.
7.Не излизайте на старта без план за действие! При подготовката преди старта не забравяйте да си повтаряте вашата схема за действие,спокойно и последователно.И не забравяйте да издишате преди началото!
8.Не се сравнявайте с другите-това е деструктивно!Побеждава този,който е по-добре подготвен,който покаже по-добри резултати днес! Представете си,че сте слънчоглед и винаги гледате към слънцето.Не ви интересува какви други цветя растат по полето.Цялата енергия идва при вас,независимо от силата или слабостта на противниците!
9.Не се притеснявайте какво мислят или ще си помослят за вас другите до,по време или след старта! Вие сте дошли да покажете това,на което сте способни и което сте научили.Помислете за всички онези хора,които не са способни на това,защото се боят дори да пробват.
10. Не мислете за това-„да не сгреша, да не загубя”. Дори не започвайте разговор със себе си с начало”НЕ”!(въпреки,че до сега изброих точно 10 Не-та). Това е голяма грешка. Вярвайте в себе си,фокусирайте се върху възможностите си и се насладете на състезанието!

Суперкачествата на спортиста-шампион

За да бъде един спортист шампион не е нужно да се задоволява с постигането само на конкретни резултати, а и да подържа стабилно и достатъчно високо ниво на подготовка.
Какви качества му помагат да постигне това?
1. Концентрация-при обикновения човек и спортист концентрацията е динамична.За това в спорта често се чува оправданието-„Загубих концентрация.” Спортистът,който си поставя висши цели,възпитава в себе си абсолютна концентрация.Първите крачки към това могат да бъдат водене на личен дневник,самоизолация,ограничаване на контактите. Една от целите на лагер-подготовките е и това.
2. Мотивация-шампионът цели задължително успех и в спорта,и в живота извън него.
3. Професионализъм-това е не просто професионално отношение към спорта,а умение на спортиста в продължение на много години да подържа професионален образ на живот,включващ имидж,поведение,режим,хранене,и т.н. Човек не се ражда професионалист,той се възпитава като такъв.
4. „Затваряне” или „замаскиране”-какво имам предвид? Спортист,който е известен и прочут сред хиляди хора е нужно,във връзка със защита на собствената си сигурност да отработи свой изкуствен външен образ.Това ще го предпази от нежелана конкуренция,затваряне пред конкурентните екипи от треньори,лекари,психолози.Скриване на информация за себе си,за наранявания,заболявания,начин на трениране,постигнати резултати и т.н.
5. Стабилност-шампионите имат стабилна спортна дейност,те няма да паднат под определено ниво.Стабилни са в поведението си,формират характер въз основа на висок самоконтрол. Постигането на това е възможно само чрез непрекъснато обучение и работа в продължение на години.На това са способни единици спортисти.Шампионите работят с пълен капацитет,дори когато не им предстои голямо състезание.Това умение да бъде постоянно мотивиран за ежедневна работа формира стабилност у спортиста.
Изключителният баскетболист Дражен Петрович,след победа на отбора му в Купата на Европа,бил попитан от журналист „Какво ще правиш утре?” Отговорът бил:”Това,което правя след всяка игра-8км. крос и 500 хвърляния по ринга.”
Това отличава шампиона от обикновения човек и спортист.