УСПЕШЕН БРАК?…ВЪЗМОЖНО Е!

10269492_927408153950529_2040342621031894288_nДжералд Роджърс, мотиватор и коуч, споделя своите разсъждения за успешен брак, до които стига след провала на своя. Прочетете ги. Може би ще предотвратят много проблеми във връзката ви…
Очевидно не съм експерт във връзките. Но има, което осъзнаваш след развода и което ти позволява да видиш нещата отстрани, особено онези, които трябваше да направя по друг начин.. След като изгубих жената, която обичам, както и един почти 16-годишен брак, ето съветите, които ми се иска някой да ми беше дал по-рано:
1. Не спирайте да я ухажвате. Не спирайте да я извеждате на срещи. Никога, абсолютно никога не я приемайте за даденост. Когато я помолихте да се омъжи за вас, вие й обещахте, че ще сте този, на когото принадлежи сърцето й и който ще го пази. Тя е вашето най-важно и най-безценно съкровище. Тя е избрала вас! Никога не го забравяйте и никога не бъдете мързелив в любовта си.
2. Защитавайте и собственото си сърце. Както се врекохте да бъдете пазител на нейното, така трябва да пазите и над своето, влагайки същата бдителност. Обичайте себе си и света около вас, но помнете, че в сърцето ви трябва да има едно специално място, където само вие и жена ви може да влезете. Пазете това място винаги готово да я посрещне и отказвай достъп на когото и да било другиго.
3. Влюбвайте се отново и отново, и отново. Вие непрекъснато ще се променяте. Няма да сте същите хора, които някога сключиха брак, а след пет години няма да сте човекът, който сте сега. Промяната е неизбежна. Ето защо вие трябва да се избирате един друг отново и отново, всеки ден.
4. Винаги виждайте най-доброто в нея. Фокусирайте се върху нещата, които обичате. Това, върху което се фокусирате, ще се увеличава. Ако обаче се фокусирате върху нещата, които ви дразнят, единственото, което ще виждате, ще са поводи да се дразните. Ако се фокусирате върху това, което обичате, нямате друг избор, освен да се предадете на любовта. Фокусирайте до степента, в която не виждате нищо друго, освен любов.
5. Не е ваша работа да опитвате да я промени или „подобрите”. Вашата работа е да я обичате такава, каквато е, без да очаквате от нея да се промени. И ако тя се промени, обичайте това, в което се превърне, без значение дали сте го искали, или не.
6. Поемете пълна отговорност за емоциите си. Не е задача на жена ви да ви прави щастлив. Също така, не е тя тази, която може да ви направи нещастен. Вие сте отговорен за това да откриете личното си щастие и когато успеете да го направите, това ще се отрази изключително ползотворно върху връзката ви.
7. Никога не обвинявайте жена си, ако сте й ядосан или сте разочарован от нея. Причината за гнева ви сте самият вие. Когато изпитвате подобни емоции, най-добре е да отделите време и да погледнете ситуацията задълбочено, да откриете кое е това нещо у вас, молещо да бъде излекувано. Вие бяхте привлечен от тази жена, защото тя беше човекът, който раздразваше вашите детски рани така, че да ви даде възможност да ги излекувате. Когато излекувате себе си, повече няма да се дразните и ще се чудите защо изобщо някога сте го правил.
8. Оставете я да бъде себе си. Когато е тъжна или потисната, не е ваша работа да се намесвате. Ваша работа е просто да я държите в ръцете си, да бъдете до нея, за да знае, че всичко ще е наред. Покажете й, че я чувате, че е важна за вас и че сте рамото, на което може да се облегне. Духът на жените е променлив и емоционален и като буря нейните емоции бързо ще се сменят. Ако останете спокоен, тя ще ви има доверие и ще открива душата си за вас. Не бягайте от нея, която е потисната. Останете до нея и бъдете силен, покажете й, че няма да отидете никъде. Чуйте какво наистина казва зад своите думи и емоции.
9. Бъдете забавен. Не се приемайте твърде на сериозно. Смейте се. Карайте я да се смее. Смехът прави всичко по-лесно.
10. Изпълвайте душата й всеки ден… изучете нейния любовен език и специфичните начини, чрез които тя се чувства специална и ценена. Помолете я да направи списък от 10 неща, които я карат да се чувства обичана. Запомнете този списъл и нека бъде ваш приоритет всеки ден да я карате да се чувства обичана.
11. Бъдете с нея тук и сега. Дайте й не само времето си, но и вниманието си, фокуса си, душата си. Правете, каквото е нужно, така че, когато сте с нея, да сте наистина с нея. Дръжте се с нея така, сякаш е вашият най-важен клиент. Защото наистина е.
12. Бъдете готов да приемете нейната сексуалност, да разкриете своята мъжественост така, да я покорите с нея, да я погълнете със своята сила, да прониквате в най-дълбоките кътчета на душата й. Позволете й да се разтопи в своята женственост и да знае, че може да ви се довери напълно.
13. Не бъдете идиот. Но и не се страхувайте дали в някакъв момент няма да се окажете такъв. Всеки ще прави грешки – и вие, и тя. Просто се опитайте да не правите твърде много грешки. Учете се от тях. Никой не очаква от вас да сте перфектен, просто се опитайте да не бъдете глупав.
14. Дайте й пространство. Жените са много добри в това да се раздават. Напомнете й, че й е нужно лично пространство и време, за се погрижи и за себе си. Понякога ще е необходимо да отлита от вашите клони, за да открие какво храни душата й. Но ако й дадете тази свобода, тя ще се върне при вас с нови песни, които да пее (добре, тук станах малко по-поетичен, но схващате мисълта ми, нали?). Кажете й да се грижи за себе си, особено след като се родят децата. Тя има нужда от това пространство, за да обновява и преоткрива своя център.
15. Бъдете уязвим. Не е нужно да сте винаги силен. Не се страхувайте да й разкриете страховете си, чувствата си, това, че разбирате грешките си.
16. Бъдете прозрачен. Ако искате да ви имат доверие, трябва да сте готов да споделяте всичко с нея… Особено нещата, които не искате да споделяте. Нужен е кураж да обичаш истински, и част от този кураж е да й позволиш да обикне тъмнината в теб, точно така, както обича и светлината. Хвърли маската… Ако имаш усещането, че искаш да носиш маска, докато си с нея, и да се правиш на перфектен през цялото време, никога няма да усетиш истински колко дълбока може да бъде любовта.
17. Никога не спирайте да израствате заедно. Застоялата вода носи малария, докато течащият поток е винаги свеж и студен. Атрофията е естествен процес, когато спреде да използвате мускулите си. Точно какво връзка, която не е фокусирана върху израстването. Открийте общи цели, мечти и визия за бъдещето.
18. Не се тревожете за пари. Парите са игра. Научете се да я играете двамата, като отбор, и ще печелите заедно. Никога не помага, когато играчите в един отбор се карат. Открийте начини, чрез които да задвижите силите и на двама ви, за да спечелите.
19. Прощавайте незабавно и се фокусирайте върху бъдещето си вместо върху товара от миналото. Не позволявайте на миналото да ви вържи като заложник. Да се връщате към миналите грешки, които вие или тя сте направили, е като тежка котва за вашата връзка и ще ви връща назад. Прошката е свобода. Хвърлете котвата и винаги избирайте любовта.
20. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта. Винаги избирайте любовта. В края на краищата, това е единственият съвет, от който се нуждаете. Ако това е принципът, който ви ръководи, нищо няма да застраши щастието на брака ви. Любовта винаги ще побеждава.
Имайте предвид, че в брака не става дума само за щастието. Става дума най-вече за работата – за отдадеността да растете заедно и да инвестирате в създаването на нещо, което да ви доближи до вечността. Посвещавайки се на тази работа, ще откриете щастието!